top of page

Icoana Sfântului Nectarie Taumaturgul în Biserica Sfântul Ioan - MoÈ™i

 

​

Foarte mulÈ›i oameni consideră că sfinÈ›ii sunt niÈ™te oameni care au trăit demult È™i că în zilele noastre nu mai există. Sfântul Nectarie, despre care putem spune că a fost contemporan cu noi, îi contrazice pe toÈ›i aceÈ™tia.

Sfântul Nectarie s-a născut pe 1 octombrie 1846, în Silivria Traciei (localitate lângă Constantinopol), din părinÅ£i săraci, dar credincioÈ™i. La botez a primit numele de Anastasie. Încă din fragedă tinereÈ›e a arătat o mare iubire de Dumnezeu, petrecându-È™i viaÈ›a în rugăciune È™i în învățarea psalmilor È™i a sfintelor învățături.

Și-a găsit o slujbă de vânzător, iar apoi o slujbă de supraveghetor de copii la o È™coală de pe lângă metocul Sfântului Mormânt. Aici lua parte la cursurile din clasele mari È™i preda pentru cei mici.

La 22 de ani se stabileÈ™te în insula Hios (Grecia), unde este numit dascăl, predând religia elevilor È™i țăranilor din localitate.

În data de 7 noiembrie 1876 a fost tuns în monahism la mânăstirea Nea Moni, primind numele de Lazăr. Pe 15 ianuarie 1877 mitropolitul Grigorie al Hiosului l-a hirotonit diacon, dându-i numele de Nectarie, care se tâlcuieÅŸte ”deosebit de bun”, “plăcut ca nectarul”.

Sfântul Nectarie îÈ™i dorea din tot sufletul să continue studiile teologice, iar Dumnezeu nu l-a părăsit, luminându-l pe Ioannis Horemis să-i plătească toate cheltuielile pentru ca tânărul Nectarie să poată studia în Atena.

Pe 23 martie 1886, după ce È™i-a finalizat studiile teologice, s-a dus în Alexandria, unde este hirotonit preot È™i duhovnic de către Sofronie al Alexandriei. La puÈ›in timp după acest eveniment, în data de 15 ianuarie 1889, a fost hirotonit mitropolit al Pentapolei È™i vicar patriarhal în Cairo.

Pentru că diavolul îi urăște pe oameni È™i urăște binele, a iscat bârfe despre Sfântul Nectarie că ar dori scaunul patriarhal al Alexandriei. Astfel, în anul 1891, defăimat de ai săi, a fost alungat din Egipt, retrăgându-se la Atena. Aici nu avea bani, deoarece toÈ›i banii îi dăruise săracilor.

În anul 1894, primeÈ™te slujba de director al Seminarului Teologic Rizarios. O dată Sfântul Nectarie a făcut curățenie în Seminar în locul celui care avea această responsabilitate, dar nu putea deoarece era bolnav, pentru ca nu cumva omul să-È™i piardă slujba. Sfântul Nectarie ne-a învățat astfel pe toÈ›i că nu munca e ruÈ™inoasă, ci lenea.

În data de 10 septembrie 1904 Sfântul Nectarie, împreună cu câteva maici, s-a dus în Eghina pentru a vedea locul în care urma să fie construită Mânăstirea cu hramul Sfintei Treimi. În 1908 renunță la seminar È™i se retrage în insula Eghina pentru a înălÈ›a mânăstirea de maici.

Aici a slujit ca preot È™i duhovnic al obÈ™tii de maici, a predicat cuvântul lui Dumnezeu, îndrumându-i pe toÈ›i pe calea mântuirii.

În data de 8 noiembrie 1920, È™i-a dat sufletul în mâinile Domnului. Imediat după adormirea sa, trupul a început să răspândească mireasmă bineplăcută, iar din părul È™i barba sa se prelingeau picături de mir. Atât la 3 ani de la adormire, cât È™i la 7 ani, trupul său s-a arătat nestricăcios.

​

Întreaga sa viaÈ›a a fost o slavă adusă lui Dumnezeu căci, deÈ™i a trăit în lume, s-a arătat ca È™i când n-ar fi fost al ei.

IubiÈ›i credincioÈ™i, viaÈ›a Sfântului Nectarie ar trebui să ne fie sprijin È™i ajutor pentru momentele grele din viaÈ›a noastră, atunci când ni se va părea grea crucea. Sfântul Nectarie este cunoscut È™i ca Mare făcător de minuni, atât pentru minunile săvârÈ™ite în timpul vieÈ›ii, cât È™i pentru toate minunile pe care le săvârÈ™eÈ™te în prezent.

În acest gând au fost È™i un grup de prieteni ai bisericii noastre care au făcut o danie importantă, o foarte frumoasă icoană cu Sfântul Nectarie. Dumnezeu a aranjat atât de frumos lucrurile, încât icoana să apară la vecernia sărbătorii Sfântului Nectarie. În seara zilei de 8 noiembrie, după vecernie a fost săvârÈ™it paraclisul Sfântului È™i au fost rostite È™i rugăciunile de sfinÈ›ire a icoanei de către patru preoÈ›i, iar răspunsurile la strană au fost date de câÈ›iva protopsalÈ›i deosebiÈ›i.

PărinÈ›ii bisericii noastre au promis începerea demersurilor pentru a aduce È™i o părticică din moaÈ™tele Sfântului, spre ajutor în nevoi.

bottom of page